За проекта

Проектът «Традициите срещат Бъдещето», с подзаглавие „Арт Фест  - Локация Локорско„ е многожанров, включващ изяви на визуални и приложни изкуства, занаяти и кинодокументалистика.

Основните цели са две-  привличане на млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните художествени занаяти, като част от българското и европейско културно наследство  и запазването на автентичните похвати и техники на старите майстори с възможностите на кинодокументалистиката

Документален филм и 8 видео клипчета ще „запечатат“ похватите на майсторите занаятчии по - керамика и плетиво, но и ще ни срещнат с Бъдещето - детските  кръжоци  и студентски работилници по занаятите. 

Организират се кръжоци с  ученици, от 3 –ти до 5 клас, в 2 училища в район Нови Искър, и сборна детска група в село Локорско.  

Организират се творчески „чирашки“ работилници за 11 класници от НГПИ „ Св. Лука“ и  студенти приложници - за надграждане на професионални умения; 

Проектът ще се финализира с фестивал; включващ кинопоказ/ прожекции на кратки документални филми за изчезващи и възродени занаяти,, уърк шоп – на който „чираците” ще покажат  наученото по време на работилниците по художествени занаяти и по съвременни приложни изкуства; фотоконкурс и изложба.

Мисията на проекта Традициите срещат бъдещето“, е .да провокира интерес, чрез филма, клипчета и сайта, към живите все още занаяти. .Да привлече млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните художествени занаяти, които имат приложение и в съвременния бит, и в сувенирната индустрия.. и като възможност за малък  бизнес - занаятчийско предприемачество. 

Ще съдейства за навлизане на дигитализацията в образователния процес.

Проектът ( под номер 2344 ) е финансиран по Направление 11: "София - творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)"на Столична Програма "КУЛТУРА" - 2019 г. https://kultura.sofia.bg/assets/2019/Novini/Finansirani_proekti_SPK-2019.pdf

Проектът се изпълнюва от Сдружение ПОДКРЕПА ЗА ДЕБЮТ ( като продължение на 4 – те успешни проекта: „ Етно щафета - научи, съхрани и предай” ,  «Художествените занаяти-поле за изява на млади таланти», "Младежки занятчийски работилници-първи умения по предприемачество",“ Лицата на Европа в модата и дизайна“).

През работилниците, организирани от сдружение „Подкрепа за дебют“, са преминали обучение над 50 млади специалисти по приложни изкуства.

Ръководител на проекта  е Славка Хинкова.