ПРОЕКТИ

ПРОЕКТ „Творчески работилници Подкрепа,  Бъдещето на Миналото.”   е одобрен за финансиране в направление 11 на СПК „2021.

Проектът е многожанров, включващ изяви  по  приложни изкуства , фестивал за документално кино  и  творчески бизнес експеримент.

Проектът  се осъществи  в две направления:

1.Продължава  традицията – организация на:

майсторски  работилници по  художествени занаяти и съвременни приложни изкуства –   присъствени и онлайн,   със студенти приложници и студенти любители, както и Летни  занаятчийски  школи за деца  в  Локорско;

Организира второ издание на   Арт Фест Локация Локорско

Ще  проведе  съпътстващи изложба, демонстрации на майстори, ревю и дебюти.

2. Ще надгради  дейности и капацитет на организацията.:

чрез  Експериментална Творческа лаборатория по дизайн  и пленер със студенти по моден дизайн. 

Проектът «Традициите срещат Бъдещето», с подзаглавие „Арт Фест  - Локация Локорско„ е многожанров, включващ изяви на визуални и приложни изкуства, занаяти и кинодокументалистика.

Основните цели са две-  привличане на млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните художествени занаяти, като част от българското и европейско културно наследство  и запазването на автентичните похвати и техники на старите майстори с възможностите на кинодокументалистиката

Документален филм и 8 видео клипчета ще „запечатат“ похватите на майсторите занаятчии по - керамика и плетиво, но и ще ни срещнат с Бъдещето - детските  кръжоци  и студентски работилници по занаятите. 

Организират се кръжоци с  ученици, от 3 –ти до 5 клас, в 2 училища в район Нови Искър, и сборна детска група в село Локорско.  

Организират се творчески „чирашки“ работилници за 11 класници от НГПИ „ Св. Лука“ и  студенти приложници - за надграждане на професионални умения; 

Проектът ще се финализира с фестивал; включващ кинопоказ/ прожекции на кратки документални филми за изчезващи и възродени занаяти,, уърк шоп – на който „чираците” ще покажат  наученото по време на работилниците по художествени занаяти и по съвременни приложни изкуства; фотоконкурс и изложба.

Мисията на проекта Традициите срещат бъдещето“, е .да провокира интерес, чрез филма, клипчета и сайта, към живите все още занаяти. .Да привлече млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните художествени занаяти, които имат приложение и в съвременния бит, и в сувенирната индустрия.. и като възможност за малък  бизнес - занаятчийско предприемачество. 

Ще съдейства за навлизане на дигитализацията в образователния процес.

Проектът ( под номер 2344 ) е финансиран по Направление 11: "София - творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)"на Столична Програма "КУЛТУРА" - 2019 г. https://kultura.sofia.bg/assets/2019/Novini/Finansirani_proekti_SPK-2019.pdf

Проектът се изпълнюва от Сдружение ПОДКРЕПА ЗА ДЕБЮТ ( като продължение на 4 – те успешни проекта: „ Етно щафета - научи, съхрани и предай” ,  «Художествените занаяти-поле за изява на млади таланти», "Младежки занятчийски работилници-първи умения по предприемачество",“ Лицата на Европа в модата и дизайна“).

През работилниците, организирани от сдружение „Подкрепа за дебют“, са преминали обучение над 50 млади специалисти по приложни изкуства.

Ръководител на проекта  е Славка Хинкова.

 

Проект «Традициите срещат Бъдещето, Част втора, Епизод втори”’,с под заглавие „Арт Фест Локация Локорско” 2020

Проектът надгражда успешно реализирания проект «Традициите срещат Бъдещето” Проектът е многожанров и включва работа с визуални и приложни изкуства, занаяти и кинодокументалистика:

Ще организира второто издание на Арт Фест Локация Локорско, фестивал за филми за художествени занаяти;

Ще създаде продължението на филма „Традициите срещат Бъдещето”, епизод 2 – Бъдещето. Филм за студенти и млади специалисти по керамика, художествен текстил, дизайн...

Акцент в първата част на филма, бе съхраняване на уменията на старите майстори керамици, ковачи, плетачки, чрез кинодокументалистиката. Фокус в настоящият, Епизод втори „Бъдещето”, са младите хора и техните дебюти.

И студентските майсторски работилници за усъвършенстване,

И кръжокът с ученици за придобиване на умения в Локорско. И надграждане на сайта за провеждане на онлайн обучение в ОУ в район Нови Искър - са допълваща учебна платформа с творчески дух за социално и културно предприемачество. По време на Фестивала, конкурсна програма интегрира участници и публики, с майсторско ‘над играване‘/, състезание между майстори и дебютанти,с изложба и уъркшоп за гости и чираци, в която. Периферията фокусира вниманието на „Центъра”, с Бъдеще за Традициите в Локорско.....


 

Проект „Творчески работилници Подкрепа, Бъдещето на Миналото.” 2021-07-05

Проектът е многожанров, включващ изяви по приложни изкуства, ,дигитализация, кинодокументалистика, дизайн и творчески бизнес експеримент .

Проектът „ ще се осъществи в две направления:

1.Ще продължи традицията – организация на:

майсторски работилници по художествени занаяти и съвременни приложни изкуства – присъствени и онлайн, със студенти приложници Летни занаятчийски школи за деца в Локорско; Ще създаде видео уроци;

Ще създаде 6 късометражни документални филма за стари майстори и млади таланти, за Бъдещето на Миналото.

ще организира второ издание на Арт Фест Локация Локорско с ‚Лятно кино под звездите‘ и дигитален видео мост ,...

2. Ще надгради дейности и капацитет на организацията.:

чрез Експериментална Творческа лаборатория по дизайн,.

Ще проведе изложба, ревю и дебюти., съпътстващи Арт Феста .

Ще се доразвие сайта www.podkrepazadebut.eu с многоезична версия и мултивидео .