Ванеса Гъркова: Всичко започна с една сцена, която оживя в главата ми

Vanesa.jpg

Ванеса Гъркова: Всичко започна с една сцена, която оживя в главата ми

Книгите ѝ носят аромат на буря, ала от нейната усмивка лъха безмерно спокойствие. Тя е Ванеса Гъркова – графичен дизайнер от Бургас, а от над две години и Wattpad сензация. Известна е сред читателите на платформата с медения си изказ и завладяващи сюжети.

Неочаквано дори за нея, сменя амплоато си през 2019-та година и започва да твори от вътрешната страна на корицата. Оказа ни честта да бъдем първите, пред които дава интервю по повод предстоящото издаване на книгата си „С аромат на буря: "Тервел“ в средата на юни.

Отговорите ѝ са поднесени с усмивка, а думите – откровени и изчерпателни. Притеснява се и в същото време се вълнува, за това споделя, че в такива моменти си представя, че говори с приятелка на по кафе, за да ги направи възможно най-истински.

Повече за Ванеса, прочетете в интервюто. Оля Недялкова

Здравей, Ванеса, споделям с читателите, че се познаваме от Wattpad и вече сме „на ти”. 
Искам да те поздравя за прекрасната поредица "С аромат на буря", която имах удоволствието да прочета в Wattpad.

Благодаря ти. Надявам се, че си имала приятни мигове с тази банда.

Да, беше вълнуващо,  благодаря ти! 

Би ли споделила  Как се роди "С аромат на буря", какво те вдъхнови да я напишеш?

Откровено казано, никога не съм имала планове да пиша. Не съм си и помисляла, че ще го направя. Моята страст е графичният  дизайн, но  като всеки артист, имам своите върхове и падения. „С аромат на буря“ се роди в момент, когато бях загубила своята муза към дигиталното рисуване и внезапно в мен се събуди желанието да опитам нещо ново, различно. Всичко започна с една сцена, която оживя в главата ми. Написах я и затворих компютъра, но нещо не ми даваше мира. Исках да разбера как ще продължи това, какво ще се случи. И така ден след ден, магията да чуваш гласа на своето въображение се засилваше все повече и повече. Накрая се роди „С аромат на буря: Тервел“

Какво те накара да се осмелиш да пренесеш историята на Тервел и Емили от лаптопите на читателите към рафта в библиотеката?

Кое ме накара ли? Всички онези читатели, които повярваха в мен и ме насърчиха да превърна тази история в книга. Поредицата  „С аромат на буря“ има  над 400 000 четения в българския Wattpad. За хората, които имат огромна база от читатели, вероятно тази цифра е като бебе, но за мен е нещо значимо. Когато някой, който не те познава, остави коментар, че тази история заслужава да има корици, наистина политаш от щастие. А знаеш ли кое  е най-хубавото? По-голямата част от тези читатели са препрочитали тази поредица, но въпреки това искат да я имат в библиотеката си. Към всички тях. Благодаря Ви!   

Ще ни разкажеш ли повече за нея? 

„С аромат на буря: Тервел“ е романтична история за двама души, които между флирта, закачките и гласното отрицание, че не желаят да имат нищо общо един с друг, откриват, че всъщност не могат един без друг. Останалото ще го оставя на читателите и тяхното любопитство. 

Как протича процесът по издаването , с какъв екип работиш?

Всичко това е ново и за мен самата.  Като графичен дизайнер винаги съм била от другата страна, в екипа на някой автор. Този път авторът съм аз и е толкова различно и вълнуващо, че с всяка направена стъпка ставам все по-нетърпелива да я държа в ръцете си. Радвам се, че имах възможност да опозная това усещане и съм благодарна на екипа на Жоро Лилицов от  Fast print books, че истински улесниха този процес. На Ерика Милева и нейния неизчерпаем талант. Тя вложи сърце и душа в съвместната ни работа за направата на корицата. И разбира се на редактора  ми, Елена Диварова, която се погрижи да поднеса тази история така, както читателите заслужават – по най-добрия възможен начин. 

Какво би искала  читателите ти да си вземат от книгата, когато затворят последната страница ?

Тази история  се развива в България, Бургас,  а  някои от главните  герои не случайно са със стари, вековни  имена. Тервел, Ирник, Баяр, Алцек са имена, които носят шепота на времето в себе си и са моят опит да изпратя едно тихо послание към читателя, че  модерното може да върви ръка за ръка с усещането и духа за  българското. Тези имена са значими, красиви и не бива да бъдат забравяни. 

Имаш още две поредици в приложението Wattpad. Работиш ли и по други проекти в момента?

За две години написах три поредици, или иначе казано общо девет истории. В момента съм се съсредоточила върху „Завинаги свързана с Игор Абрамович“ която  е част от поредицата „Лошите момчета на руската мафия“.  Много съм щастлива, че тя също се радва на  читателски интерес. 

Ти си графичен дизайнер, автор, майка и съпруга, а в Wattpad средите си известна като човек, който винаги е отворен към комуникация и би помогнал на всеки. Как успяваш да балансираш времето си? 

Ох, времето! Този „проклет“ военачалник, с който винаги се надпреварвам  и никога не мога да преборя (смее се). С него вечно имаме разногласия и ако успявам да се справя със задачите си, то е благодарение на семейството ми. Те наистина ме подкрепят в това, което правя.

Кога да очакваме книгата и къде могат да я намерят читателите?

Тервел вече е реалност. Всеки, който желае, може да я намери в онлайн платформата на Книги.ею. 

Какво би искала да пожелаеш на читателите си?

Пожелавам им повече усмивки и приятни емоции, когато разгръщат страниците на книга, написана от български автор.

Повече за Ванеса Гъркова може да намерите тук:

Wattpad:
https://www.wattpad.com/user/VanesaGarkova

Instagram:  
https://instagram.com/vanesa.garkova?igshid=sik7kylsqk7x

Facebook group: 
https://www.facebook.com/groups/421480415620303 

Goodreads:
https://www.goodreads.com/user/show/135915869-vanesa-garkova

Онлайн книжарница:
https://xn--c1ajbfp.xn--e1a4c