Това е Зелено училище - изкуството за Зелено бъдеще 29 юни 2022

00007.jpg

Това, което виждате на снимките е Зелено училище - изкуството за Зелено бъдеще.

Осмокласници и учители от 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, , София творят в Ателие „Подкрепа„ в село Локорско.

Една прекрасна инициатива на сдружение Подкрепа за дебют, и на ръководството на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, София..

Осъществена с подкрепата на Национален фонд Култура, програма ‚“Любителско изкуство“, и с любезното съдействие на бабите от пенсионерския клуб на село Локорско.

Съвместно със зам. Директора по учебната част Зорница Кънева уточнихме програмата и творческите дейностите, занаятите , в които да посветим учениците .Уточнихме графика на пристигане, разпределение на 4-те групи по дейности.– 2 от тях да работят в двете зали, другите две групи да направят преходи последователно до бентовете и до параклиса над селото . След което- да се разменят. Така всички да имат възможност да се обучават в занаятлък, но и да спортуват сред природата.

В Ателието въведохме младите хора в магията на керамичното изкуство - керамика по техниката фуршове с майстора керамик Доля Андреева , по техниката сграфито керамика и на грънчарско колело с художника керамик Ягодинка Лаазарова.. В залата предоставена ни от клуба на пенсионерите в селото- въвлякохме младите хора в нашата приложна Зелена идея- дизайн на накити и аксесоари от отпадъчни парчета текстил и кожи, от корда, прежди и керамични топчета, с дизайнерите Светла Димитрова и Катя Мартинов.

Бабите посрещнаха децата с изобилие от ранни череши, джанки и плодови сладкиши ,и се отдадоха на своето традиционно изкуство - плетене на шопски чорапи и бродерия на гоблени .Децата дегустираха гощавката, но повече наблегнаха на творчеството, сменяха се и работеха…

Денят се изниза неусетно.

Един прекрасен ден наситен с творчество в Ателието и с игри и закачки сред прекрасната природа в околностите на село Локорско.

Разделихме се с обещанието, че това е само Началото на една бъдеща традиция.

Осмокласниците 123 ученика и техните преподаватели, си тръгнаха обогатени с познание и съпричастност към традиционното приложно изкуство.

А ние- останахме с усещането, че посяхме семенцето на любопитство към традиционната нематериална култура, че запалихме Искрица за приложно творчество в поредната група млади хора ,за въвличането им за възраждане на занаяти с приложение в съвременния бит, за да се съхранят за бъдещите поколения.

Добавяне на коментар

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

logo_full-black.jpg


 

Подкрепа за дебют